Frequently asked questions.


Hur kan Catch 23 hjälpa oss?

Du kan köpa Catch 23-koldioxidcertifikat för att kompensera för dina kvarvarande utsläpp eller för att visa upp åtgärder utöver värdekedjan (BVCM). Med tanke på klimatkrisens brådskande karaktär rekommenderar Science Based Targets initiative (SBTi) att alla företag vidtar åtgärder för att uppnå BVCM i sin övergång till nettonollutsläpp.

Vad är BECCS?

Koldioxidinfångning och -lagring av bioenergi , eller BECCS, innebär att fånga in och permanent lagra CO2 från processer där biomassa omvandlas till bränslen eller direkt bränns för att generera energi (t.ex fjärrvärmevärk). Eftersom växter absorberar CO2 när de växer, är detta ett sätt att avlägsna CO2 från atmosfären.

Vad är skillnaden på Catch 23 koldioxidkompensation och annan kompensation i t.ex trädplantager?

En stor skillnad är lagringstiden. Ett träd lagrar koldioxid under hela sin livslängd, dvs så länge det inte avverkas eller dör (naturligt eller av skogsbrand). Många av de trädslag som finns i Sverige (gran, björk och ädellövskog) kan bli flera hundra år gamla, tallen uppemot tusen år. Catch 23 arbetar med CRC:er från BECCS där koldioxiden lagras i marken under mycket längre tidshorisonter samt att risken för att din CO2 lagring försvinner minskar avsevärt. Vi på Catch 23 älskar dock skogen, även om vi inte tillhandahåller dessa CRC:er, så stötta gärna även svensk skog om du har möjlighet.

Hur länge kan CO2 lagras i marken?

Uppskattningar visar på, att med välreglerad lagring, kan över 98 % av koldioxiden förbli i marken efter 10 000 år. Viktiga projekt under utveckling i Europa inkluderar Porthos utanför den nederländska kusten och Bifrost i det danska Nordsjön.

Varför behövs CO2 infångning och lagring?

Även om varje land och varje företag når net zero till 2050, så kommer det inte att räcka. Vi behöver fortsätta att avlägsna CO2 i årtionden efteråt för att återställa de historiska utsläppen samt kompensera för de svåraste utsläppen.

Vi behöver avlägsna ungefär 10 miljarder ton per år till 2050.